КАЛІКА З ОСТРОВА ІНІШМААН у ВІННИЦІ
КАЛІКА З ОСТРОВА ІНІШМААН у ВІННИЦІ
Мартін МакДонах
Ірландська комедія
Тривалість: 3 год

"Каліка з острова Інішмаан"  -  одна з найвідоміших п'єс драматурга, оскароносного сценариста та режисера Мартіна Макдонаха. Він є автором сценаріїв до відомих кіностірчок  "Сім психопатів", "Залягти на дно у Брюгге", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі", "Банші Інішерина".

"Каліка з острова Інішмаан" - це блискуча ірландська комедія не позбавлена надщемливих, чуттєвих моментів. Це історія про мешканців маленького  острову, кілька кілометрів завдовжки. На перший погляд, нетерпимі до обставин у яких живуть та й зрештою один до одного, простакуваті та неотесані, вони вияляються насправді люблячими та благородними. Є й ті, як от юний Каліка Біллі, які мріють покинути острів іменуючи його не інакше, як "дірою". Та все ж люблять свою землю і повертаються у цей далекий від цивілізації край навіть з казкового Голлівуду. 

 П'єса впереше була виконана Королівським Національним Театром  у театрі Коттесло в Лондоні 7 січня 1997 року.

Прем'єра вистави - листопад 2011 року

Переклад - Олена Петрів

Режисер-постановник - Володимир Петрів
Сценографія
- Сергій Ридванецький
Художники по костюмах
– Володимир Петрів, Анна Пілюгіна
Звукорежисер
– Надія Устянчук
Художник по світлу
– Дмитро Усик
Помічник режисера
– Олександр Лоєвський
Художньо-постановочна частина
– Неля Полєхіна
Бутафорія
- Віра Сметанкіна
Технічне забезпечення сцени
– Юрій Никитюк
Костюми
-Тетяна Суржинська, Наталія Пашковська
Реквізит
– Валентина Климішина
Зачіски
– Наталія Висоцька
Столярні роботи
– Василь Вєтров

Дійові особи та виконавці:


Біллі, каліка - артист драми Ігор Ніколаєв
Хелен - артистка драми Вікторія Клєщенко-Пилипчук,   артистка драми Катерина Лапіна
Кейт - артистка драми Емілія Морозюк,   артистка драми Ольга Лозовська
Ейлін - Тетяна Тертичка,   народна артистка України Ліна Ізарова
Джонніпатінмайк - народний артист України Георгій Морозюк,   заслужений артист України Андрій Куделя
Мамця - артистка драми Валентина Антонішина,   заслужена артистка України Алла Луценко
Бартлі - артист драми Володимир Федінчук
Лікар - заслужений артист України Петро Ліснічук
Малюк Боббі - заслужений артист України Віктор Янчук,   артист драми Андрій Шевчук

Якщо Вам сподобалась вистава, рекомендуємо також переглянути:



 

Коментарі

Сторінки:  <попередня  1  2  3  4  ...  6  7  8  наступна>
29.01.2012 11:33 Ольга пише:
Як на мене, середньостатистичного відвідувача театру, вистава є однією з найкращих, яку я бачила взагалі. Я не настільки прискіплева до гри акторів чи поставлених задач перед ними... Звичайно, якщо дивитися лише з однією сторони, то можна найти і мінуси,які викладені вище в коментарях, але з іншої - можна і не погодитись з ними. Найголовніше те, що дана вистава спонукає задуматись над загальнолюдськими цінностями, самоспоглядатись і самозвертатись до себе, а найголовніше - самовдосконалюватись. Це та вистава, яка піднімає не одну-дві проблеми, тут висвітлено набагато більше проблем сьогодення. А це вже головне! Адже досить велика кількість людей звикла шукати недоліки в інших, в той же час, коли забули про себе. І не хочеться виокремлювать когось з акторів, тому, що всі заслуговують на достойне визнання серед глядачів! Тому - БРАВО!!!!!
P.S. Мене лише одне дивує, чому в глядачів виникає стільки обурення на рахунок нецензурних слів. Адже я впевнена, що в залі було достатньо тих, хто в буденному житті викоритсовує такі слова. Можливо завдяки цьому, хоча б один глядач задумався над своїм лексиконом і буде старатись не вживати більше таких слів, побачивши як це виглядає з сторони. А це і є ще одна перемога!!!
29.01.2012 14:07 Елінор пише:
(до Ольги) Я вважаю, що обурюються лише ті глядачі,які не звикли до такого лексикону. Тому тут нема чому дивуватися. І це добре, що ще є свідомі люди, які прагнуть не засмічувати мову негативною експресією.
І взагалі, в мене виникла думка, що в кіно (яке і так належить бізнесу) можна зустріти куди більш наповнені мисленнєвим контентом сюжетні лінії. То чи з таким репертуаром театр не здаватиме свої позиції?
29.01.2012 18:14 Хвесик Юлія пише:
А мені вистава дуже сподобалась!!! Після перегляду емоції просто переповнюють! Сюжет - шикарний - непередбачуваний, з різкими поворотами подій, але, з таким очікуваним, щасливим кінцем. В основі лежить життєва трагедія каліки Біллі, яка, в той же час, обплетена комічними і сатиричними доповненнями та деталями у вигляді інших персонажів, зокрема - їх експресивними висловлюваннями (!).
До речі, я так розумію,що багато хто обурений лексикою. Так от я з цим не згодна: особисто мені здається, що якби її замінили на цезурну, то все дійство не виглядало б настільки спавжнім та максимально наближеним до реального життя. Образ Хелен був би фальшивим - це факт. Та й взагалі,- всі вистави різнопланові і не можуть бути однаковими - благородними та аристократичними,- тоді було б просто нудно.
Щодо гри акторів - нема слів, все чудово - переконливо і проникливо. Не можу не відзначити гру Ігоря Ніколаєва - були моменти, коли аж сльози навертались!
Дуже задоволена та в котрий раз вражена майстерністю наших акторів!
29.01.2012 19:42 XENA пише:
Так, Ігорю Ніколаєву - окрема подяка!!! Та БРАВО усім без винятку акторам!!!
Вистава дах зриває!!!
29.01.2012 20:05 KESH@ пише:
Чесно кажучи дуже давно не був у нашому театрі, та після перегляду цієї вистави впевнений що буду ходити до театру частіше!!! Всім акторам величезне БРАВО, ні навіть БРАВІССІМО!!!!!!! Дуже сподобалось!!! Емоції просто бурлили в середині!!!!!
30.01.2012 00:45 Критик пише:
Вистава просто чудова! Гра акторів - теж дуже хороша!
Щодо жанру, то це мабуть таки трагікомедія.
Комедійності надавала в основному лише ненормативна лексика, на яку чомусь тут так нарікають. Таке життя, а вистава реалістична, тому... вибачайте, шановні "аристократичні пані". Іноді варто переглядати рецензії, цікавитись на яку саме виставу ви йдете, аби потім не казати, що стільки нецензурних слів за своє життя не чули.

А загалом же - актори були неперевершені, як і сама вистава. Із задоволенням переглянув би ще раз!
30.01.2012 22:14 Елінор пише:
Існують такі твори, які несуть мораль. Чого навчила ця вистава? Що можна взяти для себе, крім реального життя, зображеного в ній? Я не заперечую, вистава технічно виконана бездоганно, проте сюжет, як на мене, низькопробний.
Перед тим,як відвідати виставу я переглянула відгуки.
Критику дякую за пораду щодо рецензій (хоча це сказано і у саркастичному тоні), обов`язково скористаюся наступного разу, якщо такі знайдуться.
Для себе я зробила висновок: на кожен товар є свій покупець.
31.01.2012 10:59 Стася пише:
І все-таки я рада. Радію за Театр. За неперевершених акторів. За глядачів, які так сильно Повірили у театр після вистави. Так приємно бачити заповнений зал під час вистави! Радію за обговорення, які приємно читати. Значить, не яка-небудь вистава - яку-небудь не обговорювали б і не коментували б:)Я не сильно обізнана театралка з великим стажем. Але я рада за усіх. І ще раз хочу сказати - Дякую! Усім, хто працював над виставою! Велике-превелике дякую!!!
01.02.2012 09:33 Іринка пише:
Дякую за хорошу виставу ,гарна гра .Драматичний сюжет і блискуча гра,а Хелен та Біллі молодці .
01.02.2012 15:33 Та, що Зрозуміла пише:
Дуже, дуже сподобалася вистава.
Одна із найкращих!!!! Массса емоцій, приємний перегляд, вирій думок.
Сюжетні лінія просто шаленна! В кінці просто плакала.
Це притому, що таке було вперше.
Особлива вистава!!!!!
Низькій уклін акторам, режисерові, сценаристу, та всім, хто допоміг в створенні цього шедевру!!!!
01.02.2012 23:19 Вафля пише:
скільки коштує білет наставу, яка буде в неділю?
03.02.2012 02:26 Юрій пише:
Мені надзвичайно сподобалась вистава !!!тАКОЇ ЯСКРАВОЇ ГРИ І САМОВІДДАЧІ ЯК У Ніколаєва я,чесно кажучи,зроду не бачив...Так вжитись у образ,так досконало показати міміку,рухи та внутрішній світ героя-каліки...Більше нічого сказати не можу крім"бРАВІССІМО,МАЕСТРО!ДЯКУЮ ЗА ВРАЖЕННЯ І НАСНАГИ В МАЙБУТНІХ ТВОРЧИХ ЗВЕРШЕННЯХ!"З великою повагою і пошаною до СПРАВДІ талановитої людини - Юрій.
05.02.2012 15:41 Стася пише:
Скажіть, будь ласка, хто буде грати 19 лютого, у неділю?
07.02.2012 14:46 Невідомий пише:
Сподобалися фотографії з вистави. Живі.
07.02.2012 15:03 Я так думаю пише:
От і в мене саме такий епітет з язика проситься - ЖИВІ!!!!!!!!!!!!!! САШКУ РЕСПЕКТ!
07.02.2012 16:12 Satera пише:
Вистава хороша. Правда дивитись її важко.
Актори показують глядачам такі риси як жорстокість, байдужість, легковажність, самотність, приреченість, брутальність. Це спонукає задуматись та, можливо, когось змінити свою поведінку у суспільстві... хоча навряд)) Протягом вистави протиставлені негативним якостям позитивні перемагають. Це радує. Вважаю, що людині у якої тих негативних рис, про які йдеться у виставі буде важко її дивитись... не зважаючи на хороше закінчення.

Юріє, а звідки ви знаєте про внутрішній світ каліки? Ви людина з обмеженими фізичними можливостями?
10.02.2012 10:23 Ігор Ніколаєв пише:
Великий привіт усім шанувальникам нашого мистецтва. Чому нашого? Тому, що ви є головною частинкою нашого механізму,ви є
дзеркалом нашої праці і, повірте, кожен актор читає ваші коментарі, (дивиться у своє дзеркало) велике вам ДЯКУЮ!!!
11.02.2012 01:42 теж Ігор пише:
Народився і живу у Києві.В попередній візит до Рівного відвідав з родиною театр. Шок! Браво автору!Браво акторам.Ось справжній театр."Каліка"-вистава європейського взірця.Я тричі перепитував родичів чи Рівненська це вистава?За своє життя з дружиною бачили безліч хороших ,посередніх, а іноді бездарних вистав,але те що ви сотворили не залишає нас у спокоІ уже третІй тиждень. Знайшов вас на сайті і знову порадів,бо сайт чудовий!Якби не украІнська мова ніколи не повірив би що на сцені актори украІнського театру.Бачу з біографій що професію здобували у різних школах.а враження що у одній.Так тримайте!ПриІду ще.Хочу подивитись і інщі вистави.З нетерпінням чекаємо зустрічі з прекрасним колективом.Сім"я Прокопчуків.
12.02.2012 23:02 Ксенія пише:
Браво всім акторам, задіяним у спектаклі!!!! А Олександру Майструку за висококласні фотороботи!!!!! Щасти Вам усім!!!!
13.02.2012 23:52 Ігор пише:
Хотілося б звернутись до тієї групи шановних дописувачів, яких у цій виставі вразила, насамперед, нецензурна лексика...
Мені чомусь здається, що багато хто із глядачів навіть не спробував відповісти на два прості запитання: "Чому у виставі "такі" слова?" та "Хто ж такі головні герої вистави?" А ще, в якості третього запитання, варто було б поглянути на карту і пошукати там Аранські острови, про які згадувалось у виставі... От саме на тих островах і живуть люди - прості, малоосвічені, не надто культурні, відрізані від світу, але щирі й відверті. Саме вони є головними героями вистави. І мова цих героїв - відображення їх життєвих умов, вона така ж проста, щира й відверта.
І взагалі, "Каліка з острова Інішмаан" - взірець правдивості та щирості, як у мові й одязі, так і в емоціях та почуттях. А бути щирим і наближеним до життя - головне завдання мистецтва, в тому числі й мистецтва театрального.
Сторінки:  <попередня  1  2  3  4  ...  6  7  8  наступна>


Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку