ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ
ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ
М. Коцюбинський
Драматургічна повість
Тривалість: 2 год 25 хв
Велика сцена

Один з найвідоміших творів М. Коцюбинського «Тіні забутих предків», неодноразово поставав на сценах театрів світу. Хвилював сюжет і кіномитців. Сергій Параджанов  зняв однойменний фільм, який став шедевром українського кіно.
Твір про карпатських горян, Коцюбинський задумав написати після перебування у Карпатах. Гірський край йому здавався казковим куточком, де все захоплювало у чарівний полон. Він вивчав побут, звичаї, мову і фольклор гуцулів. Саме ці спостереження і враження були покладені в основу твору «Тіні забутих предків».
У двох ворогуючих сім’ях Палійчуків і Гутенюків зростають Іван та Марічка, які змалку закохані один в одного. Вони вирішують ніколи не розлучатись і планують одружитись. Та на спільне життя потрібні гроші. За ними й вирушає на полонину Іван. Саме в цей час Марічка трагічно гине. Як житиме Іван без коханої? Чи вдасться йому побудувати щасливу сім’ю з іншою?

Прем'єра - березень 2013 року

Інсценізація та сценічне втілення режисера-постановника, заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Бориса
Сценографія та костюми художника-постановника Анни Пілюгіної
Музичне оформлення головного диригента заслуженого артиста України Зіновія Крета
Пластичне вирішення заслуженого артиста України Олексія Яриша
Художник по світлу -  Дмитро Усик
Звукорежисер  - Богдан Сівак
Помічник режисера - Олександр Лоєвський

Цими вихідними в облмуздрамтеатрі "постануть" "Тіні забутих предків" М. Коцюбинського (ВІДЕО)
Тіні предків вийдуть на сцену Рівненського облмуздрамтеатру (ВІДЕО)

Рівненський драматичний театр живе Гуцульщиною

"Тіні забутих предків" оживуть на сцені рівненського драмтеатру

На прем’єру вистави "Тіні забутих предків" у Рівному розкупили всі квитки

Дійові особи та виконавці:


Іван Палійчук - артист драми Олег Ягелюк
Марічка Гутенюківна - артистка драми Юлія Крет,   артистка драми Оксана Муріна,   артистка драми Анастасія Фролова
Палагна - заслужена артистка України Ніна Ніколаєва,   артистка драми Наталія Тертичка
Мольфар - заслужений артист України Станіслав Лозовський
Химка-Чаклунка - артистка драми Вікторія Фіськович
Чугайстер - заслужений артист України Сергій Бондарук,   артист драми Ігор Ніколаєв
Ватаг на полонині - народний артист України Георгій Морозюк,   заслужений артист України Віктор Янчук
Батько Івана - заслужений артист України Володимир Дьяков
Батько Марічки - артист драми Віталій Зубченко
Мати Івана - артистка драми Емілія Морозюк
Мати Марічки - артистка драми Валентина Антонішина,   артистка драми Ольга Лозовська
Іван Палійчук у дитинстві - артист драми Юліан Петрів,   Артист драми Дарій Ніколаєв
Марічка Гутенюківна у дитинстві - Єлізавета Шевчук
Палагна у дитинстві - ---
Троїсті музики - артисти оркестру
Трембітають - артист оркестру Олександр Голик,   артист оркестру Сергій Мартинюк,   артист оркестру Олег Літвин
В масових сценах - артисти театру

Якщо Вам сподобалась вистава, рекомендуємо також переглянути:



 

Коментарі

Сторінки:  <попередня  1  2  3  наступна>
06.02.2013 09:34 Я так думаю пише:
Трошки ближче до прем'єри
15.02.2013 12:54 Я так думаю пише:
Миколо, квитки вже у продажу!!!!!!
19.02.2013 15:14 Микола пише:
Дякую. А які ціни на білети саме на прем'єру, або на 24-те?
19.02.2013 15:28 Я так думаю пише:
Вартість квитків 10-50 грн. Поспішайте))) Адже це прем'єра!
22.03.2013 18:45 Мері пише:
Який склад гратиме 24 березня?
23.03.2013 11:50 Я так думаю пише:
Мері, яка саме з ролей вас цікавить?
24.03.2013 09:42 Стася пише:
Дуже цікава вистава. Нечасто таку побачиш. Надзвичайно вражають фантазію різноманітні обряди, мова, костюми, пісні. І трембіти - артистам оркестру особливе Браво!!! Юні актори, дітки такі молодці!!!)))І, звичайно, страші актори як завжди на висоті. Браво!! Цю виставу я б охарактеризувала як феєрично-емоційну, красиву, інтригуючо-цікаву...
24.03.2013 13:29 НЕ Я НЕ так НЕ думаю пише:
шкода грошей які пішли на цю виставу, а дивитись нема на що взагалі
24.03.2013 14:28 Любитель театру пише:
На превеликий жаль...(((Якщо є в театрі дно - то ми вчора в нього і потрапили((((( Матеріал - на любителя, постановка - жахлива, нудна, ніяких фєєрій емоцій чи інтриги і близько немає. Не знаю точно, та гадаю, бюджет вистави був величезним, і все дарма(((((
Виникає єдине питання - доколи будете "годувати" нас такими роботами???
24.03.2013 15:37 Ігор пише:
Чергова прем'єра переносить глядачів від далекого Датського королівства "Гамбіту" до високих й таємничих Карпат рідної України... Тужливо-ніжна мелодія трембіт, сонячно-барвисті кольори національного одягу, двінкі й переливчасті мотиви національних обрядових пісень ще довго будуть в пам'яті усіх, хто став свідком цього дійства.
Особисто я, будучи представником філологічної професії, не можу не подякувати творчому колективу за майстерне відтворення карпатського діалекту, який дивовижним чином увібрав у себе елементи багатьох мов і став тим осередком-оплотом, навколо якого ще живе волелюбний народ Бескид!

24.03.2013 15:41 Стася пише:
Я все-таки вважаю, що це залежить від глядача, а не від вистави. Будь ласка, не сприймайте мій коментарій як образу чи щось таке. Просто дійсно люди є різні, і в усіх різні інтреси. Особисто я вважаю, що ця вистава цікава, особливо з точки зору усіх обрядів і традицій. Я ніколи такого раніше не бачила, і, в принципі, не цікавилась. Побачити щось нове, а не традиційне і передбачуване - ось інтрига, яку я мала на увазі. Це моя думка.
24.03.2013 15:55 Student пише:
Мені одній здається, що глядачі розбалувані такими виставами як "Калігула"?
24.03.2013 16:55 Мері пише:
Я так думаю, Івана та Марічки
24.03.2013 17:30 РВМ пише:
на трієчку вистава... Так, шоу вийшло гарно... костюми, ефекти - це кльово... але не пройняло магією Карпат і гуцулів... не вийшло зіграти цих сильних фізично і духовно людей які жили і живуть в дуже непростих умовах...
Головний герой виглядав скорений не горем, а чимось побутовим :) Гуцул то могутня постать, не з опущеними плечима і відсутньою інтонацією... така власне безхарактерність...
Взагалі мабуть прогадали з основним складом... це не роль Станіслава і Юлії, їх образи зовсім інакші...
Розтягнуті обрядові й урізані драматичні сцени...
3 години навіть не смутку а розчарування... бо можна переживати, можна плакати можна сміятись, це тримає в тонусі... але розчарування просто не викликає ніяких емоцій... Якщо беретесь за ТАКУ класику, шедевральну, будь ласка, зробіть від вас все залежне аби відшліфувати навіть дрібниці... якби таке було в аматорському театрі то нехай… але ж цетральний театр області, бюджет, кадри, робота яких і полягає в якнайточнішій презентації… можна цілими днями шукати інформацію, навіть відрядити людей до гуцулів на декілька днів, благо то не так далеко…

не лайте мою суб'єктивну думку... глядач теж має право на критику... можливо щось буде корисне.
24.03.2013 18:19 Простий глядач пише:
Довелося побувати на прем'єрі цього з дозволу сказати дійства! Якби не дружина - з антракту вже не повернувся б. Це якийсь жах!!! Три години витримати нереально. До керівництва порада - не приводьте на неї студентів, вони не будуть там чемно слухати цей "брєд", як глядач, що ходить на прем'єри.
Єдиний плюс - півгодинки був хороший різдвяний настрій: на вулиці сніг та мороз, колядують гарно, вертеп на виставі ))). Це все, що можна було подивитися. А, ну і ще - спів Юлі Крет. Це ще той шедевр мистецтва.
24.03.2013 19:05 І я там був пише:
Радий, що ця вистава з'явилась у репертуарі Рівненського театру. Адже це класика... Постановка й справді дещо специфічна, швидше такйи собі нарис про життя гуцулів. Але чудово, що не покидаючи Рівного, можна перенестись хоч на мить у Карпати..
24.03.2013 21:13 Гість пише:
Хоча вистава дещо задовга, та все ж загальне враження від неї цілком позитивне. Гуцульський колорит відтворено, як на мене, прекрасно. Більшість акторів виклалися на повну, хоча можна погодитися і з тим, що не всім пасує підібраний образ. Діти (Іван і Марічка у дитинстві) зіграли класно, й добре, що на сцені цей епізод втілили, хоч у Коцюбинського він не так детально прописаний. Багато обрядів можна було б справді трохи скоротити (вертеп, весілля), бо іноді від їх тривалості просто втрачається увага глядача. Наскільки відомо з новин, театр, до речі, побував у Карпатах, тому зі звичаями вони, напевне, таки ознайомились, адже відтворили, ну а гуцульський говір рівнянам відтворити дуже складно, та й навіщо? І так вистава заслуговує, як на мене, високої оцінки, аж ніяк не трієчки. Дякую театру і, до речі, вітаю з прийдешнім Міжнародним днем театру!
24.03.2013 23:36 Ігор пише:
Шановний пане "Простий глядачу"! Мені дуже Вас шкода, якщо українська історія, література й драматургія об'єднуються у Вас під промовистим російсько-суржиковим словом "брєд"... Саме "завдяки" таким як Ви, карпатська говірка, істинно національні традиції, обряди й усе те, що з гордо піднятою головою зветься Україна, - вже майже забуте...
Дякуйте дружині, яка хоч на невеличкий час спробувала долучити Вас до прекрасного й вічного.
25.03.2013 00:32 МЄВ пише:
На мою думку сама постановка вистави є нецільною, глядача немов рве від одного епізоду до іншого. Через затягнутість обрядових сцен втрачається сама ниточка повісті, а вона ж таки про любов.
Так, відтворений колорит, мова (частково), обряди, традиції, загальна картинка. Вийшло показати більш соціальні проблеми буття народу, але ажніяк не "Тіні забутих предків" М.Коцюбинського. Чому не було закцентувати увагу на сенсі життя і смерті, людської моралі, гармонії людини і природи? Доречі, природа - вона не просто контрастний фон до подій,
вона жива, а тут у виставі маємо тільки вирішення проблем на соціальному рівні. Самій природі виділено досить мало місця.
Зіграні образи головних героїв не проймають. Або недограно Стасом (млявість і ординарність), а Іван є яскравим і особливим персонажем. Або переграно Юлією (занадто вже навязливою вийшла в неї Марічка), яка взагалі не підходить на цю роль. А моментами в драматичних епізодах їхня гра викликала усмішку.
Хочу відмітити Палагну і Химку, то, певно, було краще з акторської гри у виставі.
Ніні і Вікторії велике спасибі, потішили.
Не скажу що маю розчарування від свого перебування на виставі, було і позитивне, наприклад, задоволення від колоритного шоу, дійства, видовища, але шкода що не від "Тіней забутих предків"...
Було щось схоже на демонстрацію акторами театру костюмів, під чудове музичне оформлення.
Можете критикувати мене і мої слова, але це щиро...
Мені правда не болюча...а от всім причасним до цієї вистави?
25.03.2013 21:37 Ілона. пише:
Я гокована. Прочитала це все.... і шок! Люди добрі, та що ви тут друкуєте! Майте великий уклін перед такими людьми, які мають професію - актор. Іх можна прирівняти до лікарів, які лікують наші душі!!!! Я сама колись в інст. стояла насцені і знаю, як це складно!!!! Хтось з вас, хто пише всю цю бредоту, був хоч раз на сцені? І відчував, як це складно, яка це неймовірно складна професія. Дорогі моі актори, я не так часто відвідую ваші вистави, та ви молодці. Вистава хороша. Гарні кост'юми, красива молодь театру, колоритні старші актори. Музика, коломийки...., гра акторів. Невже ви не бачили, як вони стараються. Стараються для нас. Особисто я йшла на премєру відпочити. Бо я йшла в храм, де народжується мистецтво. І не шукала поганих емоцій, не придиралась до гри акторів, до постановки. Я просто гарно відпочила. Дякую вам моі хороші. З наступаючим вас св'ятом. А всі ті хто в своєму житі не знають куди діти свою злість, погану енергетику і віддають іі вам актори, нехаюй нею тут і...... З наступаючим св'ятом!
Сторінки:  <попередня  1  2  3  наступна>


Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку