13.03.23
"Про Україну теперішнього часу": у Рівному готують прем'єру вистави Енеїда на сучасний лад
Рівненський драмтеатр готує прем'єру вистави Енеїди на сучасний лад. Спектакль за мотивами поеми Івана Котляревського відбудеться наприкінці березня. Речниця театру Ірена Боровець розповіла Суспільному, яка буде головна ідея вистави та хто виступає режисером.

До 225-річчя першого друкованого видання Енеїда , у Рівненському драмтеатрі готують виставу за мотивами поеми Івана Котляревського. Вперше побачити виставу глядачі зможуть 25-26 березня, напередодні Міжнародного дня театру.

"Власне цей рік в державі визнаний ювілейним роком для цього твору Котляревського. Цей твір зараз дуже актуальний. Тут проводиться паралель між здоланням тирана, який прийшов зруйнувати чужу державу і відбудова нової держави Енеєм. Це буде класична Енеїда, але з сучасним баченням. Тобто це не Енеїда, яка розповідає про доісторичні часи, це Енеїда, яка розповідатиме про Україну теперішнього часу", — пояснила речниця театру Ірена Боровець.

Режисер-постановник вистави Енеїда –  Іван Данілін, запрошений митець з Чернівців. Він не в перше ставить вистави у Рівненському облмуздрамтеатрі, серед його робіт — "Войцек" та "На полі крові", зазначила Ірена Боровець:

"Іван Данілін також актор, який виконав головну роль у Гамлеті, тобто рівняни його вже знають. У нього таке своєрідне бачення — це режисер, який характеризується використанням в постановках метафор, різних символів, він створює таку певну атмосферу".

Акторський склад вистави — це рівняни. Роль Енея гатитимуть Дмитро Пшечук та Володимир Федінчук.

"Вистава буде в стилі Котляревського, з жартами, що власне передбачає жанр вистави — епічний бурлеск. Хто захоче відпочити — він відпочине, хто захоче подумати — прийде подумати. На сцені будуть будівельні риштування, які будуть символізувати книжкові полиці. Буде відбуватися руйнування цих книжкових полиць, як руйнування всього, що зараз знищує ворог на нашій землі — це і культура, мистецтво й наше духовне надбання", — говорить речниця театру.

переглядів: 2178

Коментарі



Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку