Рівненський облмуздрамтеатр привіз із Бресту дві нагороди (ВІДЕО)
19.09.14
Рівненський облмуздрамтеатр привіз із Бресту дві нагороди (ВІДЕО)
З 12 по 19 вересня у білоруському Бресті пройшов XIX Міжнародний театральний фестиваль "Біла вежа - 2014". На фесті були представлені різножанрові постановки колективів з різних країн. Рівненський облмуздрамтеатр привіз до Білорусії драму В. Распутіна "Останній строк" режисури Володимира Петріва. Рівняни удостоїлись не лише обґрунтованої похвали критиків, а й перемоги у двох номінаціях.

У Бресті рівняни не були дебютантами. 2012-го вони показалися на "Білій вежі" з абсурдною трагедією "Калігула" А. Камю. Тоді вистава була відзначена спеціальним дипломом від критиків "Висота". Коли рівняни з'явились у Бресті цьогоріч, виявилось, що "Калігулу", а зарівно і Рівненський облмуздрамтеатр, пам'ятають навіть через два роки.
17 вересня на малій сцені Брестського академічного театру драми рівненські театрали показали виставу "Останній строк". Незважаючи на те, що постановка йшла українською, мовного бер'єру не виникло -  глядачі живо реагували на події на сцені. 

Можливо, тому, що тема самотності на схилі літ, непрості родинні стосунки та невміння приділити достатньо часу старіючим батькам добре знайома не лише українцям. Після вистави глядачі залишали залу практично у повній тиші, крадькома втирали сльози, телефонували матерям запитати, як ті почуваються.

Лише зранку наступного дня заговорили про виставу й театральні критики з Росії, України, Білорусії, Естонії. На обговоренні зізнались, щоб проаналізувати "Останній строк" довелось "переварити" побачене. Усі, кому пощастило побувати на виставі рівнян, підкреслювали її надзвичайну реалістичність, відзначали прекрасний акторський ансамбль, успішні образи створені акторами та вдалу режисерську роботу.

Театральні критики обговорили виставу Рівненського облмуздрамтеатру (ВІДЕО)

Рівненський облмуздрамтеатр побував у вересні на двох фестивалях (ВІДЕО)

Вже після закриття фестивалю, 19 вересня на сайті Брестського театру з'явились підсумки та імена переможців. Рівненський облмуздрамтеатр здобув перемогу у двох номінаціях: "Краща вистава малих форм" та "Краща жіноча роль". Останню отримала артистка Ніна Ніколаєва (Годунок) за роль Старуні. Окрім того театр пообіцяли запросити до Бресту знову, а з "Останнім строком" повезти  до Санкт-Петербурга, звичайно, коли стабілізуються стосунки з Росією.

Награды «Белой вежи»: без интриги и лауреатов.

 Ось, що написала про підсумки фестивалю "Брестська газета" від 19-27 вересня 2014 року:

"Говоря о нынешней «Белой Веже», театральные критики, работавшие на фестивале, проявили почти полное единодушие. Отмечали и высокий уровень представленных в программе спектаклей, и готовность брестского зрителя воспринимать даже самые сложные постановки. «В программе представлены три спектакля, которые охватывают почти весь спектр театральных стилей современного театра, - отметила театральный критик из Эстонии Этери Кекелидзе. - «Иов», на мой взгляд, один из лучших спектаклей Эймунтаса Някрошуса по глубине и по лаконизму, по мудрости. <…> Он в спектаклях всегда выясняет свои отношения с Богом, то есть с каким-то высшим существом, насколько оно дает человеку возможность реализоваться и насколько он может не соглашаться с Богом. Это глобальные идеи, глобальная философия. И эта театральная философия представлена на «Белой Веже». Второй - абсолютно постмодернистский спектакль «Ю», высочайшего класса режиссура Льва Эренбурга. И третий - психологический, даже поэтически-психилогический спектакль «Последний срок» театра из Ровно, который меня просто потряс»."

Такий відгук про рівненську виставу залишили у коментарях на сайті місцевої газети "ЗАРЯ":

"студентка-театралка
20.09.2014 12:51:47
Очень обидно за театр из украинского Ровно. Их "Последний срок" просто потрясающий, но опять мимо гран-при(( Как уже было года два назад со спектаклем "Калигула" этого же театра. Организаторы в очередной раз повелись на громкие бренды, коим, собственно, и является Някрошюс. Увы(("

Значимим є також те, що вистава у Бресті стала прем'єрною для виконавиці ролі Нінки. Дебютувала на театральній сцені у Бресті 6-річна Валерія Ратнікова. Дівчинка змінила в акторському складі вистави Юлію Стрілецьку, яка грала в "Останньому строці" шість років з дня прем'єри. Причина заміни проста - дванадцятирічна Юлія виросла з ролі. Незважаючи на юний вік і швидкп введення у виставу, лише кілька репетицій,  Валерія з роллю впоралась і отримала схвальні відгуки театральних експертів.

А ось і повний перелік переможців з сайту Брестського театру драми мовою оригіналу:

ИТОГИ 19 МТФ "БЕЛАЯ ВЕЖА"


Вынікі ўзнагароджання
XIX МТФ "Белая Вежа - 2014"

1. Спецыяльны дыплом фестывалю ад сродкаў масавай інфармацыі

За лепшы тэатральны эксперымент
“Карнавал”
рэжысёр Станіслаў Варккі (Нарва, Эстонія)

2. Дыпломы лаурэатаў фестывалю

За лепшы аўтарскі спектакль
“Мілка”
Тэатр аднаго акцёра – Кшыштаф Грабоўскі з Кельцы (Польшча)

За лепшую мужчынскую ролю
Вілкайціс Рэмігіюс
за ролю Ёвы ў спектаклі “Кніга Ёва”
Тэатр “Мена Фортас” (Вільнюс, Літва)

За лепшую жаночую ролю
Ніна Мікалаева
за ролю Старуні ў спектаклі “Апошні тэрмін”
Рівенскі абласны акадэмічны украінскі музычна-драматычны тэатр (Украіна)

За лепшую рэжысуру
Леў Эрынбург
рэжысёр спектакля “Ю”
Тэатр-студыя “Невялікі драматычны тэатр”(Санкт-Пецярбург, Расія

За лепшы спектакль малых форм
“Апошні тэрмін”
рэжысёр Уладзімір Петрыў
Рівенскі абласны акадэмічны украінскі музычна-драматычны тэатр (Украіна)

За лепшы лялечны спектакль
“Партрэт з лятаючым гадзіннікам. М.Шагал “Маё жыццё”
рэжысёр  Аксана Дзмітрыева
Палтаўскі акадэмічны абласны тэатр лялек (Україна)

Гран-пры фестывалю
 “Кніга Ёва”
рэжысёр Эймунтас Някрошус
Тэатр-студыя “Мена Фортас”  (Вільнюс, Літва)

В фестивалі взяли участь 24 театральні колективи з 13 країн, які представили 28 вистав.
переглядів: 3257

Коментарі



Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку