Рівненський облмуздрамтеатр дав життя новій виставі (ВІДЕО)
13.03.14
Рівненський облмуздрамтеатр дав життя новій виставі (ВІДЕО)
"Та не однаково мені..." Поетичну містерію саме з такою назвою презентували театрали у Рівному до 200-річчя з Дня народження Тараса Шевченка. 9 березня на сцену перед переповненою глядацькою залою вийшов практично увесь творчий колектив Рівненського облмуздрамтеатру, аби по-новому відчути красу і пережити глибину Кобзаревого слова.

Понад три місяці тривала робота над створенням вистави за творами Тараса Шевченка. Автор ідеї та режисер-постановник  Володимир Петрів, відомий любов'ю до виправданого мінімалізму у декораціях та костюмах, величезну увагу приділив роботі з акторами, аналізу поетичного матеріалу. Сценографія авторства Володимира Юліановича та художниці Анни Пілюгіною  проста, необтяжена зайвим і відволікаючим від головного.  Декорації, побудовані фактично за принципом "чорного кабінету", обмежуються одним велетенським та кількома меншими колесами, костюми - червоно-чорні. Це дозволило глядачам повністю сконцентруватись на акторській майстерності та приголомшливому музичному оформленні. Містичний ефект подій на сцені підкреслило художнє освітлення.

РТБ, Ірина Михайлевич, Валерій Мартинюк

Для досягнення гармонійного хорового звучання артистів до роботи над виставою залучили професійного хормейстера, заслуженого діяча мистецтв Галину Івченко. Впродовж кількох місяців вона не просто розучувала пісні, а й попрацювала над культурою співу.  Сольні партії виконали Наталія Боярська та Жанна Бичковська. Дійство на сцені відбувалось у супроводі оркестру театру під керівництвом заслуженого артиста України Зіновія Крета.


Вистава "Та не однаково мені..." стала дебютною для кількох акторів. Насамперед для Тараса Луценка та Дмитра Кудрявцева. Юних читців "Кобзаря" у постановці разом з ними зіграли вже більш досвідчені Максим Остапюк, Андрій Лозовський та Юліан Петрів, яких глядач мав нагоду бачити у інших виставах театру, зокрема у драматургічній повісті "Тіні забутих предків" за М. Коцюбинським.

Вперше на Рівненській сцені глядач зустрівся з 19-річним актором Петром Галабурдою, який прийшов у колектив театру лише кілька тижнів тому.
Старання творців та учасників вистави були щедро винагородженні бурхливими оплесками глядачів. Об'єднана і зігріта Шевченковим словом публіка, на трикратний вигук акторів "Слава Україні!" відповіла "Героям слава!", а залишаючи глядацьку залу, ділилась неоднозначними враженнями. Рівняни визнавали, що вистава схвилювала серце і пробудила помисли, а також вразила актуальністю. Дехто припускав, що враження не полишатимуть ще не один день, інші не приховували сліз, ще інші прийняли рішення перечитати "Кобзаря" та прийти на виставу ще раз.
У день прем'єри у фойє театру рівняни також змогли насолодитись співом Володимира Горбатюка заслуженого діяча мистецтв України, засновника і першого голови Національної спілки кобзарів України, грою на лірі  відомого рівненського музиканта Андрія Ляшука, помилуватись новою колекцією вишиванок та свиток майстрині Зої Романової, а також на власні очі побачити унікальний вишитий "Кобзар"  створений рівнянками Оленою Мєдвєдєвою та Анною Тимошок.

Окрім того визначною подією стало відкриття у Рівненському облмуздрамтеатрі шевченківської фотовиставки авторства Анатолія Мізерного "Свою Україну любіть...". На ній представлено кілька десятків світлин з різноманітних куточків України, пов'язаних з життям та творчістю Тараса Шевченка.
Переглянути поетичну містерію "Та не однаково мені..." найближчим часом рівняни зможуть 13, 26, 30 березня, а також додатково 18 березня о 16 та 18 год.

Завтра, 13 березня о 14:30 в Центрі культури та мистецтв НТУУ “КПІ” відбудеться зустріч Святослава Вакарчука зі студентами Києва (пр-т Перемоги, 37)
Вхід вільний (за студентськими посвідченнями).
акредитація ЗМІ pr@okeanelzy.com
переглядів: 3140

Коментарі

14.07.2014 22:43 Наталя пише:
Дякую щиро...


Додати коментар

Ім'я:
Текст повідомлення:
Контрольне число:
CAPTCHA Image
інша картинка
Введіть набір цифр на малюнку